Basından-Kalbindeki Delik, Şemsiye Yöntemiyle Kapatıldı

Kalbindeki delik, şemsiye yöntemiyle kapatıldı

Kayseri’de yaşan ve 65 yaşındaki Ayşe Akkaya’nın kalbine takılan protez kapakçıktaki kaçak, Erciyes Üniversitesi Yılmaz-Mehmet Öztaşkın Kalp ve Damar Hastanesi’nde ilk kez uygulanan ameliyatsız şemsiye yöntemiyle kapatıldı. Hasta 45 dakika süren operasyonun ardından ertesi gün taburcu edildi.

Ali ALTUNTAŞAli ALTUNTAŞ

 

Kayseri’de 2 yıl önce geçirdiği ameliyatla kalbine protez kalp kapakçığı takılan Ayşe Akaya, kalp kapakçıklarındaki kaça nedeniyle Erciyes Üniversitesi Yılma-Mehmet Öztaşkın Kalp ve Damar Hastanesi’ne başvurdu. Ayşe Akaya’nın kalp kapağındaki kaçak, Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Topsakal ve ekibi tarafından ilk kez gerçekleştirilen ameliyatsız şemsiye yöntemiyle kapatıldı.

HASTAYI RİSKE ATMAYAN BİR YÖNTEM

Kayseri’de bir ilki gerçekleştirdiklerini belirten ERÜ kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Topsakal, açık kalp ameliyatı ile büyük riske girecek olan hastayı, kapalı şemsiye yöntemiyle tedavi ettiklerini söyledi. Sadece 45 dakika süren bir operasyonla hastanın eski yaşam konforuna kavuştuğunu kaydeden Topsakal; “Hastamıza bize nefes darlığı şikâyetiyle başvurdu. Yaptığımız tetkiklerde açık ameliyatla takılan protez kenarından bir kaçak tespit ettik. Bu kaçakların fazla olması hastada nefes darlığı yaparak yaşam konforunu bozuyor. Bu durumda en sık yapılan yöntem açık cerrahi tekniğiyle kapağın çıkarılarak dokuların temizlenmesi ve yeni bir protez kapak konulmasıydı.

Ancak hastamız için bu yöntem çok ciddi sonuçlara yol açabilirdi. Ancak hastamız 2 yıl önce By-Pass ve açık kalp ameliyatı olduğu için ikinci bir ameliyat oldukça riskliydi. Bu riski göze almamak için açık cerrahi yerine kapaktaki deliğin tıkanması esasına dayanan bir yönteme başvurduk. Protez kapağın etrafındaki deliği ameliyatsız bir şemsiye yöntemiyle kapattık. Kasıktan ve koldan açılan küçük bir delikle bu operasyonu yaptık. Protez kapakçığın kenarındaki kaçağı şemsiye adını verdiğimiz bir teknik ile tıkadık. Bu operasyonu Prof. Dr. Murat Çelik ile birlikte gerçekleştirdik. Kayseri’de ve üniversitemizde ilk kez gerçekleştirilen bir yöntem oldu. Bu yöntem Türkiye’de sadece birkaç merkezde yapılabiliyor” diye konuştu.

45 DAKİKADA SAĞLIĞIMA KAVUŞTUM

Ameliyatsız şemsiye yöntemiyle sağlığına kavuşan 65 yaşındaki Ayşe Akkaya, kalbindeki sorunun giderildiğini anlatarak, kendisini şu an iyi hissettiğini söyledi. Yapılan kapalı ameliyatla ikinci kez hayata tutunduğunu belirten Ayşe Akaya; “Kalp kapağım hava kaçırıyordu. Allah doktorumdan ve çalışanlardan razı olsun. Çok şükür sağılığıma kavuştum. Bu yeni tedavi ile ameliyatsız bir şekilde kalp kapakçığımdaki kaçak kapatıldı. Daha önce nefes darlığı çekiyordum ama çok şükür şuanda iyiyim. 45 dakikalık bir operasyonla sağlığıma kavuştum. Bir gün sonra da taburcu olacağım” diye konuştuk.